Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-10

Zazielenia się! Za oknem, w domach, na talerzach, w głowie. W dodatku wolna sobota sprzyja gotowaniu i daje też chwilę na zrobienie zdjęcia. I tak przy okazji świątecznej soboty zachęcam Was do zrobienia szparagów w szynce szwarcwaldzkiej upieczonych w jajku. Nie jest to odkrywcza potrawa, ale za to niezbyt skomplikowana w przygotowaniu i pyszna. Danie jest bezglutenowe, a zastępując jogurt mleczkiem kokosowym może być też bezlaktozowe.

Składniki (dla 2 osób):

  • pęczek zielonych szparagów – u mnie po ugotowaniu wyszło ok 160 g
  • 6 jaj
  • szynka szwarcwaldzka – tyle plasterków ile szparagów lub o połowę mniej – u mnie wyszło 90 g
  • jogurt naturalny – 100 g
  • sól, pieprz, oregano, kolendra lub inne Wasze ulubione przyprawy
  • odrobina masła klarowanego do posmarowania formy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Nastawić piekarnik na 190’C.
  • Odłamać końcówki szparagów i podgotować je przez kilka minut.
  • W tym czasie jajka zmieszać z jogurtem i z przyprawami.
  • Nasmarować formę masłem. Można to pominąć, ale ja chcę sobie ułatwić zmywanie. 😉
  • Szparagi owinąć szynką, wyłożyć w formie.
  • Zalać jajkami z jogurtem.
  • Piec przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.
  • Zjeść i wyjść na spacer.

Jedna porcja, czyli połowa przygotowanej potrawy, to ok 386 kcal, a w tym 36g białka, 24g tłuszczu i 7,5g węglowodanów – gdyby komuś z Was takie informacje były potrzebne. Oczywiście to wartości przybliżone.

A skoro już za progiem Święta, życzę Wam dużo spokoju w te dni. Zajadajcie się i nacieszcie się wolnym czasem z rodziną.

Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-11Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-12Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-8Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-7Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-6Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-5Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-1Fotografia kulinarna Warszawa - Szparagi zapiekane - ZAPAROWANA-2

Podziel się tą stroną z innymi:
Share on FacebookPin on PinterestGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone